9,1
529 beoordelingen
Terug naar overzicht
01-Toyota-ontwikkelt-stad-van-de-toekomst-hero.jpg

Toyota bouwt ultieme duurzame stad

Woven City: stad van de toekomst

Aan de voet van de berg Fuji - de hoogste berg van Japan - start Toyota begin 2021 met de bouw van Woven City, de ultieme stad van de toekomst. Woven City krijgt een volledig verbonden ecosysteem op basis van waterstof. Een ‘hydrogen-based society’ dus. Je zou er maar mogen gaan wonen!
Levend laboratorium

Woven City wordt gebouwd op een terrein van 175 hectare aan de voet van de berg Fuji en zal onder meer dienen als levend laboratorium en als fulltime thuis voor onder meer onderzoekers en wetenschappers die zich gaan bezighouden met de ontwikkeling en het testen van autonomie, robotica, persoonlijke mobiliteit, smart homes en kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI) in een realistische leefomgeving.

02-Toyota-ontwikkelt-stad-van-de-toekomst-laboratorium-555.jpg
03-Toyota-ontwikkelt-stad-van-de-toekomst-leefbarheid-555.jpg
Leefbaarheid

Leefbaarheid staat in Woven City ook hoog in het vaandel. Toyota heeft voor de stad daarom ook een groot centraal park in gedachten, evenals verschillende wijkparken. Ze zijn bedoeld om de inwoners van Woven City dichter bij elkaar te brengen. De bedoeling is dat er in eerste instantie 2.000 mensen in Woven City komen te wonen, waaronder medewerkers van Toyota en hun gezinnen, gepensioneerden, wetenschappers en partners van Toyota Motor Corporation.

Architect Bjarke Ingels

Voor het ontwerp van de Woven City werkt Toyota samen met de Deense architect Bjarke Ingels, oprichter van de Bjarke Ingels Group (BIG). Ingels en zijn team kun je onder meer kennen van het nieuwe Two World Trade Center in New York, het nieuwe hoofdkantoor van Google in Californië en verschillende wolkenkrabbers in San Francisco en Vancouver. Een grote naam dus in de architectenbusiness.

Drie soorten straten

Ingels heeft een duidelijk plan klaarliggen voor Woven City. De straten worden bijvoorbeeld onderverdeeld in drie typen: een voor alleen snellere voertuigen, een voor een mix van voertuigen met een lage snelheid, persoonlijke mobiliteit en voetgangers en een voor alleen voetgangers, een promenade. De straten worden dusdanig aangelegd dat ze de toepassing van kunstmatige intelligentie bevorderen.

06-Toyota-ontwikkelt-stad-van-de-toekomst-3-soorten-straten-1140.jpg
Volledig duurzaam...

Nog een belangrijk aspect: Woven City wordt volledig duurzaam. Gebouwen worden om die reden hoofdzakelijk van duurzaam hout gemaakt om op die manier de ecologische voetafdruk te minimaliseren. Toyota gebruikt hierbij traditioneel Japans houtsnijwerk dat deels geproduceerd wordt door robots. De daken van gebouwen worden bedekt met fotovoltaïsche panelen die zonne-energie opwekken als aanvulling op de energie die opgewekt wordt door brandstofcellen. Het plan is verder om de stad als het ware te laten opgaan in zijn natuurlijke omgeving waarbij het gebruik van inheemse vegetatie een belangrijke rol speelt.

05-Toyota-ontwikkelt-stad-van-de-toekomst-555-volledig-duurzaam.jpg
04-Toyota-ontwikkelt-stad-van-de-toekomst-555-slim.jpg
...en slim!

Achter de ‘hydrogen-based society’ van Woven City gaat veel techniek schuil. Alles wordt slim, ook de huizen zelf. De woningen in Woven City krijgen bijvoorbeeld huisrobots die bewoners assisteren bij het dagelijkse leven, maar ook sensoren die met kunstmatige intelligentie de gezondheidstoestand van bewoners checken, zorgdragen voor basisbehoeften en het dagelijkse leven een stuk gemakkelijker maken. Op straat kom je alleen volledig autonome en elektrische voertuigen te vinden, zoals de Toyota e-Palette.

Ultieme droom

Een slimme hydrogen-stad als Woven City is de ultieme droom van Akio Toyoda, President van Toyota Motor Corporation. "We heten iedereen welkom die de manier waarop we leven willen verbeteren, om te profiteren van dit unieke ecosysteem en ons te vergezellen in onze zoektocht naar een betere manier van leven en mobiliteit voor iedereen. Met inwoners, gebouwen en voertuigen die allemaal met elkaar verbonden zijn en met elkaar communiceren via data en sensors, zullen we in staat zijn kunstmatige intelligentie te testen in zowel fysieke als virtuele gebieden. Hierdoor kunnen we het potentieel hiervan maximaliseren."

ultieme-droom-1140.jpg
Inschrijven Toyota nieuwsbrief Meer info over Toyota's Woven City